Hilal Açıkyürek

Ulaşım

Hilal Açıkyürek

Kayseri’nin en önemli meselelerinden biri ulaşım olsa gerek. Sorunu demiyorum, özellikle meselesi diyorum.

Şuana kadar ulaşım konusunda yaşanan olumsuzluklar olsa da önemli avantajlarımızın olduğunu da görmemiz gerekiyor.

Neden Kayseri’nin ulaşım meselesinin üzerine çok eğilmesi lazım, bunu birkaç somut örnekte ele almamız gerekiyor.

Bir kere Kayseri, Türkiye’nin merkezinde yer alıyor. Bu nedenle ülkenin bütün bölgelerine eşit mesafede bir ulaşım şansına sahip. Birkaç yıl öncesine kadar ulaşımla ilgili pek fazla sorun yaşanmıyordu. Ancak artan nüfus ve ticaret hacmiyle birlikte, ulaşımın da günün koşullarına göre geliştirilmesi elzem oldu.

Kayseri ticaretin ve ekonominin önemli olduğu bir merkez. Karayolu ve demiryolu ile limanlara ve diğer ticaret merkezlerine ulaşım sağlanıyor. Ticari amaçlı havayolu taşımacılığı da yok denecek kadar az. Ancak denizyolu ulaşımının olmaması büyük bir eksiklik. Limanlara karayolu ve demiryolu ile ürün taşınması maliyeti artırıcı bir unsur. Bu olumsuzluğu bertaraf etmek için lojistik köy projesi devreye alınmıştı ama arzu edilen gelişme kaydedilemedi. Bu projenin hassasiyetle takip edilmesi ve sonuçlandırılması gerekiyor. 

Demiryolu ulaşımında Yüksek Hızlı Tren projesi epey gecikti. Ama son dönemlerde bu konuda önemli adımlar atıldı. Her ne kadar direkt hat olmasa da Hızlı Tren Projesi devreye girdiğinde, Ankara ve İstanbul’a hızlı ulaşım konusunda önemli bir alternatif olacak. 

Diğer yandan hem Erciyes hem Kapadokya’ya önemli ölçüde turist akını var. Bu ihtiyaca cevap verebilecek havaalanının olması büyük bir zorunluluktu. Bu nedenle havaalanı genişletme çalışmaları başlatıldı ve yakın bir zamanda tamamlanacak. Bu Kayseri’nin ulaşım ve turizm sektörü açısından çok önemli bir adım. Havalanı genişletme çalışmaları tamamlanınca Kayseri’nin havayolu ulaşımında uzun yıllar sorun kalmayacak. Havaalanının şehrin merkezinde olması o kadar büyük avantaj ki, bu durum turizme de sanayiye de önemli katkı sağlayacak.

Kayseri Ankara otoyol konusu da yıllardan beri şehirde tartışılıyor. AK Parti’nin ilk dönemlerinde çift yol yapıldı ve önemli bir sorun giderildi. Ancak sonraki yıllarda bu yolun otoyola dönüştürülmesi için ciddi talep oluştu. Ankara’dan Kırşehir’e kadar otoyol yapıldı ancak bu yol Kayseri’ye kadar uzanmadı. Bu yolu kullanan sürücüler, rahatlığı görünce, Ankara Kayseri arası otoyolun elzem hali geldiğini söylemeden edemiyorlar.

Demek istediğim şu ki, bir şehrin ekonomik ve sosyal açıdan gelişmesi için ulaşım sorununun zamanın ruhuna göre çözülmesi gerekiyor. Kayseri, bu konuda olması gereken noktanın gerisinde ilerliyor. Hızlı atılımlarla bu meseleler çözülürse, turizm ve sanayi sektörü daha büyük gelişim gösterir.

Yazarın Diğer Yazıları