Hilal Açıkyürek

MEYDANLARIN DİLİ

Hilal Açıkyürek

Dijitalleşmenin bu kadar etkin ve yaygın olduğu bir dönemde bile halen geleneksel yöntemlerle seçim çalışmaları yapılıyor.
Meydanlar, caddeler, sokaklar parti bayraklarıyla süsleniyor, afişler dağıtılıyor, broşürler saçılıyor, adayların fotoğrafları her köşe başına asılıyor. Parti araçları cadde sokak dolaşıp, anonslar yapıyor.
Bu yıl deprem nedeniyle, partilerin kampanyalarında müzik, anons biraz daha minimum düzeye indirildi ama diğer yöntemler aynen devam ediyor.
Parti liderleri, medya aracılığı ile bütün seçmenlere ulaşabiliyor ama halen meydan mitinglerinden vazgeçmiyorlar.
Demek ki bu yöntem halen Türk siyasetinde etkinliğini koruyor. Bu nedenle mitinglere bakarak seçim sonuçlarını tahmin etme, eskiden olduğu gibi halen günümüzde de geçerli bir olgu.
Bir siyasi parti genel başkanının yaptığı mitingiler, topladığı kalabalık, mitinglerde ortaya çıkan coşku, seçimde alacağı oy oranlarını az çok ortaya koyuyor gibi.
Bu çerçevede siyasi parti genel başkanlarının Kayseri’de yaptıkları mitingleri değerlendirecek olursak, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in mitingi pek parlak geçmedi. Mitingin ani bir kararla yapılması, hafta içine denk getirilmesi ve mesai saatleri içerisinde olması elbette katılımı çok ciddi bir biçimde etkilemiştir. Böyle bir günde ve böyle bir saatte miting yapma kararı yanlıştı yine de katılım İYİ Parti’nin Kayseri’de bir varlığının olduğunu gösterdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı miting, son yıllarda CHP’nin gerçekleştirdiği en kalabalık mitingdi. Elbette bu kalabalığı sadece CHP’lilere mal etmek doğru değil. Millet İttifakının diğer partilerinin taraftarları da bu mitinge yoğun ilgi gösterdi. Ancak neticede buraya gelenlerin hepsinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini söylemek mümkün. Bu açıdan miting, CHP’liler için önemli bir moral kaynağı oldu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu seçimden önce sınırlı sayıda ilde miting yapacağını açıkladı. Miting yapılacak iller arasında Kayseri bulunmuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi ise 6 Mayıs’ta yapılacak. O mitinge katılım durumunu da gördükten sonra, seçimlerle ilgili daha gerçekçi yorumlar yapmak mümkün hale gelecek.

Yazarın Diğer Yazıları