Hilal Açıkyürek

SIĞINMACI MESELESİ

Hilal Açıkyürek

Başta Suriyeliler olmak üzere, sığınmacı meselesi, seçimlerin en çok tartışılan konusu haline geldi. Seçimlerin ilk turunda bu konu üzerinde sıkça duran Zafer Partisi’nin aldığı oy oranı, ikinci turda bu konunun daha çok ön plana çıkmasına neden oldu.

Öyle ki, tek söylemi “Suriyelileri göndereceğim” diyen bir partinin bu kadar oy alması, meseleyi kamuoyunun daha çok tartışmasına neden oldu.

Elbette sığınmacı meselesinin pek çok boyutu var. Bu konuyla ilgili herkesin bir fikri, değerlendirmesi ve tecrübesi mutlaka var. Ancak şunu herkesin kabul etmesi lazım, bu konu hem şimdi hem de gelecekte, ülke için en önemli konulardan biri haline gelmiştir. Bundan dolayı, kişisel fikirler veya gündelik politikalarla ele alınmasından ziyade, daha kapsamlı bir bakış açısına ihtiyaç var.

Devlet ve hükümet organlarının, sığınmacı meselesini enine boyuna inceleyecek bir uzman ekip oluşturması, bu ekibin meseleyi her boyutuyla ele alıp, konuyu rapor halinde kamuoyuna ve topluma sunması gerekiyor. Daha önce benzer durumlarla karşı karşıya gelen ülkelerde ortaya çıkan sorunlar, kalmaları halinde ortaya çıkacak problemler, gitmeleri halinde ülkenin uğrayacağı iş gücü kaybı gibi olumlu veya olumsuz tüm boyutlar ortaya konulmalıdır.

Kapsamlı bir araştırma sonucu ortaya konulacak rapordan sonra, sığınmacı konusu hızlı bir biçimde çözüme kavuşturulmalı, bu konuda toplumun tüm tereddütleri giderilmelidir.
Konu ele alınırken, işin ileride oluşturacağı demografik boyut, bu kişilerin karıştıkları suçlar, adaptasyondan dolayı ortaya çıkan sorunlar belirlenmeli, bunun yanında, sığınmacıların ülkeye ve ülke ekonomisine sağladıkları katma değer de hesaba katılmalıdır. 

Seçim sürecinde de bir kez daha gördük ki, bazı siyasi partiler ve bazı basın organlarının sığınmacılarla ilgili ortaya koyduğu tavır, toplumun önemli kesiminde karşılık buluyor. İnsanların zihninde, sığınmacılarla ilgili oluşan önyargılardan dolayı, bütün kötülüklerin onlardan kaynaklandığına dair bir algı oluşmuş.

Elbette bunu söylerken, bugüne kadar yaşanan bazı kötü örneklerin de bu algıya zemin hazırladığını  yok saymamak gerekir.

Demek istediğim şu ki, gerçekler her ne olursa olsun, Suriyeliler özelinde sığınmacılar meselesi, Türkiye’de ciddi bir sorun olarak görülmeye başlanmış ve bunun siyasal ve ekonomik sonuçları da ortaya çıkmıştır. Sığınmacılara yönelik bu bakış açısı ister gerçeği yansıtsın ister yansıtmasın, gelinen süreçte algıların da artık doğru bir biçimde yürütülmesi kaçınılmaz olmuştur.

Türkiye seçim gündeminden çıktıktan sonra, hükümetin bu konuda önemli adımlar atması gerekiyor.

Bazı sığınmacıların geri gönderileceğiyle ilgili açıklama da söylediklerimizin teyidini oluşturuyor.

Yorumlar 1
Erciyes dagi 27 Mayıs 2023 00:17

SAYGIDEGER HILAL HANIM 10 SENE.ONCE SURIYELILER GELMEDEN.ONCE.ZATEN.KENDIISIMIZI BIZLER.YAPIYORDUK. ISGUCU KAYBIMIZ OLMAZ. VE 10.SENE.ONCE.AFGANLAR YOKTU. COBAN SORUNUMUZ YOKTU. ISIN KOLAYINA KACIYORUZ.NE KATMA DEGERI. NE IS GUCU PROPLEMIMIZ OLMAZ. ASIL SORUN KACAK ISCI CALISTIRAN. ISVERENLER VE UCUZ ISCI CALUSTIRAN.SOZDE ISADAMLARI.CUNKU ONLARIN.ISINE GELIYOR VE KAYITDISI CALISTIRIP VERGI.KACIRAN.SOZDE.ISVERENLER.VE IS ADAMLARIDIR. SAYGIYLA selamlar hollanda

Yazarın Diğer Yazıları