'Ayıran, kayıran değil, birleştiriciyiz'
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, odaların siyaset üstü olduğunu belirterek, 'Erciyes Dağı'nın Kayseri'yi kucakladığı gibi tüm iş dünyasını kucaklıyoruz' dedi.
Güneş Enerji Sistemi (GES) kullanımında Kayseri üst sıralarda…
Ülkenin cari açığının en büyük gideri enerji. Bu nedenle ülkede yenilenebilir enerji kaynaklarından hat safhada faydalanılması gerekir diye düşünüyoruz. Yenilenebilir enerji dediğimiz güneş enerjisinin, rüzgar enerjisinin önümüzdeki yıllarda yeşil ekonomiye de müthiş bir katkısı olacak. Yani emisyon hacminde ne kadar düşük olan ürün varsa ki bizim ihracatımızın biliyorsunuz yüzde 55’i Avrupa. Avrupa da, önümüzdeki yıllarda uygulanacak olan sınırda karbon vergisi ve birtakım ihraç ürünlerimizdeki karbon emisyon yüksekliği bizim ürünlerimizin daha yüksek bir maliyete gideceğinin sinyallerini veriyor, bu da rekabet şansımızı düşürecek. Onun için bizim yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerektiğini de biz her platformda söylüyoruz.
KTO binasında da var GES…
Biz de elektrik faturalarındaki önlenemez artıştan dolayı Kayseri Ticaret Odası'nın çatısına GES yaptırdık. Bununla birlikte de faturamızın yüzde yetmişini karşılar duruma gelmek istiyoruz. Yaptığımız masraf 3 yıl gibi kısa bir süre içerisinde çıkarılacağını planladık, mikroda rahat bir şekilde gidiyor. İyi ki de yapmışız. Çünkü hakikaten kendi enerjimizi üreterek de bu konuda da üyelerimizin ve odamızın da bir menfaati olmuş oldu.
GES ile ilgili EPDK’nın aldığı kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?
EPDK’nın yapılan işlemlerin içerisinde aldığı kararlar, yanlış mı bize göre yanlış bir karar. Bu insanlara siz o fırsatı vermişsiniz. Böyle bir yatırım yapın demişsiniz. Ama tabii çok suiistimal edildiği için de şu anda EPDK diyor ki ‘bu işte suiistimaller var, olması gereken şu.’ Ama bunun düzeleceği ihtimal dahilinde. Biz bu konuyu hem Enerji Bakanlığına hem de Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Başkanımıza raporlarda sunduk. Bir takım yatırımcılarımız tükettiğinin, dört beş katına kadar bir yatırım yapmışlar. Ona da EPDK böyle bir şey olmayacağını söylüyor. Ama daha önceden keşke önlem alınabilseydi. Önlem alınmış olsa da insanlar bu kadar yatırım yapmasaydı. İnsanlarımız, yatırımcılarımız kredi çekmişler, krediyle birlikte GES’e yatırım yapmışlar. Bazı üreticilerimiz ihtiyacının kat kat fazlası elektrik üretmiş. Ancak bunlar çıkan kanun boşluğundan yapılan yatırımlar. Bu durumda birçok insan mağdur olacak. Biz bu mağduriyetleri önlemek adına raporlarımızı hazırladık.
Haberin Devamı İçin Tıklayın