'Ayıran, kayıran değil, birleştiriciyiz'

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, odaların siyaset üstü olduğunu belirterek, 'Erciyes Dağı'nın Kayseri'yi kucakladığı gibi tüm iş dünyasını kucaklıyoruz' dedi.

'Ayıran, kayıran değil, birleştiriciyiz'

Raporda nelere değindiniz?

 

Bizim istediğimiz 2023’e kadar çıkan kanunlar, 2019’da ki destek ve teşviklerine devam etmeli. 01.01.2023’ten sonrakilerle de bağlantı kurularak, siparişini vermiş olan yatırımcılarımızın, iş insanlarımızın da mağdur edilmemesi için bu kanun bu tarihten sonra uygulansın diyoruz. Aynı zamanda çözüm önerisi olarak; ürettiğinin 2 katından fazlası da varsa onu da normal bir şekilde yüzde 30 aşağı, yüzde 50 indirimli alabilirim gibi bir ifade kullanıldı; bu işin çözülmesi gerekir diye düşünüyoruz. Yoksa onlarca iş insanımız şu andaki yaşanılan lisansız güneş enerjisi sistemlerinde, yatırımlarda mağduriyet yaşayacaklar. Bu mağduriyetlerin yaşanmaması için inşallah bu bizim önerilerimiz doğrultusunda bir karar çıkar diye umut ediyoruz. Yoksa sıkıntılı bir süreç var. Tabii bu sürecin içerisinden de yine biz mücadelemize devam ettireceğiz.

Kayseri’de  üst üste ihracat rekorları kırılıyor…

Evet, büyük başarı. Bu da Türk insanının mücadeleden vazgeçmemesi demektir. 2018’de ki ekonomik saldırı neticesinde yüzde 10’dan faiz oranları bir anda yüzde 40’lara kadar çıktı. 3 bin liralık doların 7 bin liraya çıktığını gördük. Bunlar neticesinde yatırım yapan tüm iş insanlarımız bir sıkıntı yaşadı. Herkes biliyorsunuz dövizle yatıyor, dövizle kalkıyor o zaman içerisinde. Bunlarla beraber pandeminin patlak vermesi de ayrı bir etken oldu. Pandemide  kısıtlamalar,  kapanmalar, açılmalar limanların, sınırların kapandığı bir zaman dilimini yaşadık. Bu zaman diliminde de biz Türkiye ve Kayseri olarak özellikle de Kayseri adına rekorlar kırıyoruz.  Bu rakamlar gerçekten güzel rakamlar. Ama hala daha üst seviyeleri yakalarız diye umut ediyoruz. 2019 ile 2022 arasında inanılmaz rakamlara ulaştık. Bu yılki hedefimiz 5 milyar. Tabii buna rağmen yine de daha üst seviyelere çıkmamız için yeni pazarlar bulmamız gerekir.

Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Ticaret Borsası ve Sanayi Odası’nın seçimleri 1 ekimde yapılacak. 3 odanın da seçimlerin aynı gün olması tesadüf mü, bilinçli mi denk getirildi?

Şimdiye kadar tarihinde olmadığı gibi biz üç oda olarak gayet güzel bir birliktelik oluşturduk. Mehmet Bey veya Recep Bey'le iyi bir birliktelik oluşturduk. Birlikte beraber güzel işler yapmaya çalışıyoruz. Uyum içerisinde çalışıyoruz. Biz bir araya geldiğimizde bir ekim diye karar aldık. Aşağı yukarı üyelerimizin yüzde 90’ı ortak. Sanayi Odası'nın üyelerinin yüzde 90’ı bizim üyemiz aynı zamanda. Ticaret Borsası'nın üyeleri yine hepsi bizim üyelerimiz. Onun için insanları yormayalım. 1 ekimde hep beraber yapalım. İnsanlar o gününü odaların seçimlerine ayırsın. Zaman çok kıymetli.  2 saatlerini bize ayırıp güzergâhlarına göre oylarını kullansınlar. Buradaki birlikteliği, beraber olmanın bir göstergesi olarak görmek lazım. Onun için teşekkür ederim hakikaten güzel bir ayrıntı yakalamışsınız.

 

KTO Başkanlığı’na yeniden adaysınız, Cumhur İttifakı’nın desteklediği adaysınız…

Biz odamızı siyaset üstü görüyoruz. Çünkü sivil toplum kuruluşları siyasetten uzak olmalı. Biz siyasetçi gibi bağırıp çağırmak, şov yapmak, böyle oluyor diyerek moralleri bozucu bir yapıda değiliz. Bizim işimiz, çözüm önerileridir. Biz iş dünyasına avukatlığını yapıyoruz. Türkiye Odalar  ve Borsalar Birliği'ne bağlı olan tüm odalar anayasanın 35. maddesinin 5174 sayılı kanununa göre kurulmuş yasak koyucular çerçeveyi çizmiş, oynayacağımız alan belli. Bu dönemin içerisinde de yarı resmi bir kurumuz biz. Burası siyaset yapma yeri değil. Bizim meclisimize baktığınız zaman toplumun kabul görmüş olduğu siyasi partileri kucaklayacak, şehri kucaklayacak bir yapıya sahibiz. Bizim şu anda meclisimizde AK Partili var, MHP'li var, CHP'li var, İyi Partili var, Saadet Partisi var, Büyük Birlik Partili var. Bütün siyasi partileri kucaklayacak bir yapı oluşturduk biz burada.

Haberin Devamı İçin Tıklayın
1
2
3
4
5