Mehmet Serbez

DİREKSİYONDA SARI ÖKÜZ GÖRDÜM...

Mehmet Serbez

Kayseri kent merkezinde, trafik ışıklarında cam silen çocuklar ve gençler, kadınlar, nineler, dedeler artık bu yöntemi sektör haline getirdi.
 
Öyleki artık, sürekli kullandığınız yolda durdugunuz ışıkta hergün karşılaştığınız, selamlaştığınız mendilci, ‘Abi dünde almadın bugün al bari’ diyecek kadar iç içe olduk.
 
Bazen bozuk para olmayınca strese giriyorsunuz.
 
Kendinizi biranda ‘İnşallah ışığa yakalanmam tüh. Bozukta yok ne yapsak ki” diye düşünürken buluyorsunuz.
 
Işığa yakalanmadan geçince, ikramiye almış memur gibi sevindirik oluyor insan.
 
Böyle bir ruh hali içinde hergün,aynı film dönüp duruyor.
 
Maden kurtulamayacağız, bu insanlar için bir çözüm yok. Bizde onları hayatımızın bir parçası olarak kabul edeceğiz.
 
İşin latifesi bir tarafa; Küçük yaşta çocukların çalıştırılmaması, eğitim çağındakilerin okuması gerektiği konusunda paneller, konferanslar düzenlenmesine rağmen bu çocuklar bir türlü sokaklardan koparılamaz.
 
Emniyet güçleri de zaman zaman bu çocukları uyarsalar da sorun devam edip gider.
 
Kırmızı ışıkta daha araçlar durmadan yola atlayarak cam silmek isteyen, mendil satmak isteyen küçük yaştaki çocukların hayatını kaybettiğine de tanık olduk.
 
Toplum olarak, dar gelirli aile çocuklarının canları pahasına ellerine bir bez verilerek sokaklara sürülmesi hep içimizi sızlatır.
 
Kimi sürücüler, daha çocuklar camı silmeden, mendili almadan para verirken, kimileri de sert tepki gösterir veya görmezden gelirler...
 
Yoksulluğun, işsizliğin her geçen gün arttığı Kayseri’de çocuklardan sonra gençlerin de kavşakları tuttukları ve kırmızı ışıkta duran her aracın camını silerek para istediklerini bu alışkanlıklarınıda sektör haline getirildiğini görüyoruz...
 
Bazı gençlerin para alamadıkları araçların lastiklerine tekme attıkları ya da ellerindeki cisimlerle çizdiklerine de duyuluyor.
 
Bu görüntüler, Kayseri’nin imajına hiç yakışmazken, cam silen gençlerin para vermeyen sürücüler için tehlike oluşturduğu ve istenmeyen olayların yaşanabileceği ayrı bir tartışma konusu.
 
Bu gençlerin, ve çocukların vakit kaybedilmeden sokaklardan kurtarılması ve rehabilite edilmesi gerekiyor...
 
Benim insanım en güzeline layıktır. Umut ederimki bu çocuklar buralardan kurtulur, geleceğin doktorları, öğretmenleri, bilim adamları olarak cennet vatana hizmet ederler.
 
Lütfen, bu çocukların sokaklardan kurtulmasının tek çaresi , insanların onlara destek vermemesi.
 
Ancak; kimsenin de sokakta mendil satıyor ve cam siliyor diye, insanlara hakaret etme hakkı yoktur.
 
Tavır göstermek ayrı, insanlıktan nasip almamak ayrı şeyler.
 
Sapla samanı, birbirinden ayırt edemeyen nice lüks ciplerin direksiyonuna geçmiş sarı öküzler görüyoruz.
 

Yazarın Diğer Yazıları