Mehmet Serbez

KAYSERİ'DE EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ

Mehmet Serbez

İki gün önce Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Memduh Büyükkılıç Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Sayın Hüseyin
Akay’ı ziyaret etmiş biz de bu ziyareti haberleştirmiştik.
 
Haberimizde ziyaret esnasında neler konuşulduğunu sormuş, ziyarette kimlerin bulunduğunu da haberimize taşımıştık. Konuyla ilgili olarak Sayın Hüseyin Akay yaptığı açıklamada; Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Memduh Büyükkılıç’ın Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Duran Safrantı, Genel Sekreter ve yardımcısı, imar daire başkanı ile birlikte kendilerini ziyaret ettiğini, ziyaretin nezaketen yapıldığını, ziyarette Kayseri ekonomisinin, Kayseri Şeker Fabrikası üretim, tarımsal ve ticari faaliyetlerinin, Kayseri Şeker’in kent ekonomisine sağladığı katkının değerlendirildiğini söyledi.
 
Aynı zamanda Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri şeker Fabrikası A.Ş. nin birlikte yapabileceği müşterek çalışmalar da değerlendirildi. Öte yandan Sayın Akay; Memduh Başkan “Kayseri Şeker’in Türkiye’de çok önemli bir yere sahip olduğunu, Kayseri Şeker Yöneticilerine ve yaptıkları çalışmalara değer verdiklerini ifade etti” dedi.
 
Ziyarette 2019/2020 üretim kampanyasını henüz bitiren Kayseri Şeker Fabrikası, Boğazlıyan Şeker Fabrikası ve Turhal Şeker Fabrikası kampanya süreci ve fabrikaların performansları hakkında da bilgi verildiği, tüm fabrikalarda kampanya döneminin başarılı bir şekilde kazasız belasız tamamlandığı bildirildi.
Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. sahibi olduğu Kayseri, Boğazlıyan ve Turhal şeker fabrikalarında 2019/2020 kampanya döneminde 3 milyon 71 bin ton pancar işleyerek ürettiği 445 bin ton kristal beyaz şeker ile Türkiye’nin toplam şeker üretiminin %18 ini karşılayacak. Her üç fabrikanın da kampanya verileri kamuoyu ile paylaşıldı. Paylaşılan verilere göre fabrikaların toplam günlük pancar işleme kapasiteleri 40 bin ton olurken Kayseri ve Boğazlıyan fabrikalarında yaklaşık %16 randıman ve Turhal fabrikasında %14,17 randıman ile şeker kayıplarının ve enerji kayıplarının minimize edildiği Kayseri Şeker ve Türk Şeker tarihinin en verimli üretim kampanyaları gerçekleştirildi. Yine bu kampanya döneminde 111 bin 788 ton melas ve 784 bin ton küspe üretimi gerçekleştirildi.
 
Rekorlara imza atılan bu kampanya döneminde Kayseri Şeker’in Türk Şeker Endüstrisi’nde yıldızı parlamaya ve yükselmeye devam ediyor. Büyük hedeflere koşan Kayseri Şeker yeni fabrikalar satın alarak toplam üretim içerisindeki payını %18 den çok daha yukarılara taşımaya ve sektörde lider olma yolunda adımlar atmaya hazırlanıyor.
 
Gerek Türkiye ekonomisine ve gerekse Kayseri ekonomisine büyük ekonomik katkılar sağlayan, sektöre ve kent ekonomisine yön veren, stratejik ve kritik öneme sahip şeker sektörünün ana aktörlerinden olan reel sektörün temel direklerinden Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. ve Başkan Hüseyin Akay’ı koydukları bu hedefler doğrultusunda desteklemek her birimizin bu kente karşı temel sorumluluğudur. Kayseri’nin reel sektör içerisindeki payı her geçen gün düşerken, 65 yıldır istihdama, nakliye sektörüne, ilaç sanayisine, yem sanayisine, maya sektörüne, hayvancılığa, seracılık faaliyetlerine önemli katkılar sağlayan en önemlisi ülke ziraatinin lokomotifi olan sözleşmeli pancar tarımı yaptıran bu güzide kuruluşu başarılı olması, zarar görmemesi için desteklemek gerekir.
 
Bu çerçeveden bakıldığında Başkan Memduh Büyükkılıç’ın şeker fabrikası ziyareti önemlidir ve değer verilmelidir. Kayseri Şeker’e vermiş olduğu destek ve katkı aslında yukarıda saydığımız tüm unsurlara ve hedeflere sağlanan katkıdır. Elbette ülke ekonomisini durumu, Kayseri’nin ekonomik büyüme içerisindeki payının azalması, küresel ölçekteki ekonomik daralmalar Kayseri şeker ekonomisini ve faaliyetlerini de zaman zaman olumsuz etkilemektedir ve etkileyecektir de. Önemli olan içerde ve dışarda herkesin el birliği içerisinde Kayseri Şeker’i koruması kollaması o’na sahip çıkmasıdır.
Dün başkaları vardı bugün Hüseyin Akay’ın omuzlarında bu yük. Yarın da başkalarında olacak. Nasıl ki 2016 yılında şirketin borcu sıfırlanmış ise az önce bahsedilen sebeplerden dolayı bir miktar artan borç stoku da şartların normalleşmesi ile yine sıfırlanacaktır. Bugün Başkan Hüseyin Akay ise 2016 da Başkan başkası değildi. O gün nasıl borç tamamen ödenmiş ise bugünde bu borç ödenecektir.
Öte yandan borçlanma oranlarına bakıldığında toplam varlıklar içerisinde Kayseri Şeker’in toplam borcunun %25 ler civarında olduğu, şirketin kredibilitesinin halen çok yüksek olduğu bu doğrultuda çeşitli bankaların Genel Müdürlerinin ve Şube Müdürlerinin şu kriz ortamında dahi Kayseri Şeker’e kredi kullandırabilmek için Başkan Hüseyin Akay’ a ziyaretlerde bulundukları zaman zaman kamuoyuna yansıyor.
Bütün bunların ötesinde aslında bir ekonomik faaliyet yürüten, Türk Ticaret kanunun hükümlerine göre kurulmuş, kendi ticaret sicil numarası bulunan yani tamamen özel statülü bir şirket olan Kayseri Şeker’in bir anlamda rahat bırakılması, spekülasyonlardan uzak tutulması ve arındırılması, artık birilerinin kendi hesaplarını gerçekleştirebilmek için kullanmak istedikleri bir yapı olarak görülmekten vazgeçilmesi gerekmektedir.
Tam tersine orada görev yapan başta başkan olmak üzere yönetim ve denetim kurulu üyelerine, genel müdürlerine, yardımcılarına ve diğer şirket çalışanlarına köstek değil destek olunması, yaptıkları çalışmalar da motivasyonlarını artırıcı tutumlar içerisinde olunması bu şehrin insanları olarak bir zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır.
Not; Kampanya verileri güncel rakamlar üzerinde değişiklik gösterebilir. 

Yazarın Diğer Yazıları