Mehmet Serbez

T.C. TARTIŞMASI NASIL BAŞLADI

Mehmet Serbez

Türkiye Cumhuriyeti›nin kısaltması olan T.C.üzerinden tartışmalar Melikgazi Belediye Meclisi›nde ‹paramız yok› cevabından sonra yeniden alevlendi.
 
Peki nasıl geldik bu sürece.
 
Çözüm süreciyle beraber gündeme çıkan ‘Sağlık Bakanlığı’ndaki TC krizi’ ile ilgili ilk tartışma Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde bakanlık isminin önünde yer alan TC ibaresini çıkartmakla başlamıştı. Sağlık eski bakanı Recep Akdağ döneminde yapılan uygulama ile birlikte internet ortamlında bakanlığı isminin başında TC ifadesi kalktı.
 
DAHA SONRA NE OLDU?
 
Bu gelişmenin ardından Halk Sağlığı Kurumu devreye girdi. Kurum başkanı Mustafa Aksoy imzasıyla 4 Ekim 2012 tarihinde bir genelge yayınlandı. Bu genelgede, Toplum Sağlığı Merkezi, Aile Sağlığı merkezi gibi yerlerde TC ibaresinin kullanılmasına gerek olmadığı yönünde bir ifade kullanıldı. Genelge, ilk dönemde uygulanmadı. Ancak zamanla aile ve toplum sağlığı merkezlerinin tabelalarında TC Sağlık Bakanlığı ibaresi değiştirilmeye başlandı. Yani TC ibaresi, önce bakanlığı internet ortamında, sonra da toplum ve aile merkezlerinin tabelalarında silinmeye başlamış oldu.
 
MUHALEFET DEVREYE GİRDİ
 
Bu gelişmelerin ardından konuya tepki gösteren eski MHP ve CHP devreye girdi ve konuyu Meclis’e taşıdılar. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması için Meclis’e soru önergesi verdiler.
 
DİĞER ALANLARDA DA DEVREYE GİRDİLER
 
Sağlık Bakanlığı’ndaki bu gelişmelerin ardından, MHP’li Ali Uzunırmak, Maliye Bakanlığı’nın isminde “Türk” olan bir özel şirkete, ırkçılığı çağrıştırdığı iddiasıyla bu ibarenin çıkarılması için yazı yazdığını ifade etti. MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da T.C. Ziraat Bankası’nın internet sitesi ile bankanın şubelerindeki tabelalardan da T.C. ibaresinin kaldırılmasına tepki gösterdi. Sonrasında ‹paralar oluk oluk akıtılarak› Türkiye Cumhuriye›nin en ucra köşeleri dahil olmak üzere tüm kurumlardan silindi. Çözüm süreci döneminde yenen hurmalar bugün usul usul tırmalamaya başladı. 
 
Şimdi ise T.C. tabelası üzerinden bölücülük tartışması patlak verdi.

Yazarın Diğer Yazıları